Guggenheim Helisinki Design Competition

  • Architects: Turner
  • Location: Helsinki, Finland
  • Design Team: Patrick Turner, Alfonso Monedero, Xavier Mas, Gabriel Echaurren, Ruben Herce
  • Area: 12.000m2
  • Year: 2014
  • GH–84518793

Culture, History and Modernity are widely known as the main emblems of the Solomon R. Guggenheim Foundation. Integrating these concepts in order to elaborate an architectural solution for the Helsinki Museum was our aim since the very begining of the project development.

It all starts by studying the surroundings: In order to connect the city and the Baltic sea we decide to spin the traditional european block facing it to the port, we then ¨cut¨ the corners to welcome the visitors that enter the city from the sea as well as to open the building to the city, the back part is lowered to face the fifth façade to the sea, we lift the volume up to create the main access to the museum, and finally we create a difference in the rooftop to create a hierarchy between auditorium and scene. The inner courtyard of the ¨block¨ will turn into an atrium that will ilumminate the centre of the building becoming a spacious volume that will always serve as a visual reference while visiting the galleries.

It is a building not only to visit but to use, this is the reason why everyone will be free to enter to the spectacular atrium and to walk up to the rooftop to enjoy the amazing views. Incorporating the cafe and the shop to the promenade will also help to create a charming environment of connection between the existing city, the museum, and the sea-front.

We can say this is a fully sustainable building because of the coherent use of local materials and the intelligent design decisions made during the generation process of the project.
We refuse. We avoid using unnecessary materials creating a sincere form and structure from the early stages of the design development.
We reuse. The wood excess from the shuttering is treated and reused for the exterior flooring.
We recycle. Cyclic heating systems, rainwater collection or grey water treatment are some of the strategies chosen to improve the sustainability of the building.

The inner courtyard turns into an inner Finnish forest, helping the building to control the atmosphere conditions inside, reducing the waste of energy and renewing the oxygen.

By turning an urban historical element of Helsinki, such us ¨the block¨, into a new architectural icon we reach a solution that blends the city and the sea in one, we widen the urban structure and we create a new centre of recreation and culture. The Guggenheim Museum will not only be a place where Art will be shown but also a place where the citizens of Helsinki will gather and assemble.

Cultura, historia y modernidad son los adjetivos que mejor denominan a la Fundación Solomon R. Guggenheim. Integrar estos 3 conceptos para desarrollar una solución arquitectónica para el museo de Helsinki fue nuestro objetivo desde el principio del desarrollo del proyecto.

El proceso comienza estudiando el entorno: Para poder conectar la ciudad con el mar Báltico decidimos rotar el bloque tradicional europeo y enfrentarlo al puerto. En un segundo paso cortamos las esquinas para dar la bienvenida tanto a los visitantes que acceden a la ciudad por el mar como abrir el edificio a la ciudad. La parte trasera del edificio desciende mostrando la quinta fachada al mar. Elevamos el volumen en su parte frontal para crear el acceso principal. Finalmente la cubierta pública se pliega para crear una jerarquía de espacios entre el auditorio y el escenario. El patio interior del bloque se convierte en un atrio que ilumina el centro del edificio volviéndose un volumen espacial que servirá de referencia visual mientras se visita las galerías.

Es un edificio no solo para visitar sino para disfrutar, esta es la razón por la cual el atrio y la cubierta con las vistas periféricas de la ciudad están abiertas al público. Incorporando la cafetería y la tienda a la zona pública nos ayuda a crear un ambiente de conexión entre la ciudad, el museo y el paseo marítimo.

Podríamos decir que es un edificio totalmente sustentable debido a la coherencia en el uso de materiales locales y a la toma de decisiones durante el proceso generador del proyecto.
Rehusamos. Nos abstenemos del uso de materiales innecesarios creando una forma y estructura sincera desde las primeras etapas del desarrollo de la idea.
Reutilizamos. La madera resultante del encofrado de los paneles prefabricados de hormigón se reutiliza para confeccionar el suelo exterior.
Reciclamos. Sistema de trigeneracion de calefacción, recogida de aguas lluvias y tratamiento y reutilización de aguas grises son algunas de las estrategias elegidas para mejorar la sostenibilidad del edificio.

El patio interior se convierte en un bosque Finlandés interior, ayudando al edificio en las tareas de control ambiental, reduciendo el gasto de energía y la renovación de oxígeno.

Convirtiendo un elemento histórico elemental de Helsinki, como el bloque o manzana, en un nuevo icono arquitectónico alcanzamos una solución que mezcla la ciudad y el mar en uno, aumentamos la trama urbana y creamos un nuevo centro de recreo y cultura. El museo Guggenheim no solo será un lugar de exposición de arte sino también un lugar donde los ciudadanos de Helsinki se reúnan y disfruten.